Pazar, Şubat 04, 2018

Korkunun Şeyleri
























Bütün çizimler Nathan J. Anderson'a ait. İlginçmiş, o yüzden çokça paylaştım. Efsanelerden, mitlerden seçilmiş, bugün korku ve fantastik türü tarafından refere edilen, uygarlığın bilinçaltına dair görsel betimlemeler olmuş.

Çeşitli defalar bize özgü korku unsurlarından dem vurarak bana sorulur, Batı Avrupa'yı taklit ediyoruz, yok mu yerlisi filan... Bir şeyi taklit ettiğimiz, daha doğrusu taklit ederek öğrendiğimiz aşikar ama o  da yazılı kültürde nasıl öykü anlatacağımızı bilmediğimiz için taklit etmek, öykünmek, ilham almak olabilir.

Yoksa meraklısı mukayese etmiştir, yukarıda görselleştirilmiş korkutucu yaratıkların tamamına hemen her kültürde rastlayabiliyorsunuz. Tıpkı fıkralar gibi, korku hikayeleri de kervanlarla, seyyahlarla bir şehirden ötekine, bir ülkeden bir başkasına göç ediyor. O çok yerli sandığımız hikaye bir bakıyoruz komşumuzda, bir bakıyoruz onun komşusunda çıkıyor. Hakeza Anadolu'da yok sandığımız var çıkabiliyor. Var sandığımız başka türlü var olabiliyor. İlla ki vardır demek istiyorum.

Antropoloji ve etnoloji bölümlerinde daha ilk günde, ilk derste bu anlatılır ama biz çaldık-çaldırdık, bizimdi kaptırdık, "bizde hiç yok" diye konuşup duruyoruz. Zaten o bölümlerle kimsenin ilgilendiği yok, kapatılsa farkına bile varılmaz neredeyse.

Halk kültürlerine bakınca idrak ediyorsunuz, korkuların milliyeti olmuyor, tüm bunları dünya kültürü-mirası saymak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails