Çarşamba, Nisan 10, 2019

Pıt Pıt Sözlüğü (12)



Paylaşılamayan Adam: Evet... çünkü bozulmuş idi disiblini genelevlerin, lazım idi sokmak disibline. Düşünmüş amirlerim, gelmişim akıllarına. Çağırdı komiserim, lakin sıkılır canı çok. Ne için? İstemez vermek kadrosundan beni (Orhan Kemal, Murtaza)

Edebiyat TarihiRemzi Bengi’yi, Remzi Kitabevi kurulmadan ve Bengi soyadını kullanmadığı yıllarda tanımıştım. Beyazıt’tan Vezneciler’e giden yolun solunda daracık bir dükkânda daha çok eski kitap alır ve satardı. İlk bastığı kitap, Rudolf Valentino’dan Aşk Maceraları adını taşır (Burhan Arpad, Bir İstanbul Var İdi).

Edebiyat Matineleri: 1950’li yıllarda, İstanbul’da okul salonlarında, tiyatrolarda, halkevlerinde, yazarların öykü, şairlerin şiir okuduğu büyük ilgi gören toplantılar.

Önlemler Paketi: Ateşi hızla yükselen hastanın nabzı gibi gün gün fırlamada fiyatlar. Şu halde, haftada bir alınan Gırgır dergisine paydos. Hayatımız gırgır zaten. Fatoş kıkırdayacak diye alınıyordu, vay yavrum vay! (Vüsat O. Bener, Bay Muhannit Sahtegi’nin Notları)

Galat-ı Meşhur: Yaygın yanlış.

Hafif gıdıklayıcı: Kantolarda insanın içini gıcıklayan bir şey var. En büyük besinleri de gülmece-güldürmeceden gelir (Salah Birsel, Hacivat Günlüğü).

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails