Çarşamba, Ağustos 27, 2014

İki İnönü...Üç İnönü


Yukarıdaki kapak 1965 yılından, Necmi Rıza çizmiş. Büyük ihtimal, Yusuf Ziya Ortaç vermiş espriyi. Masada oturan yaşlı ve siyasetçi İnönü, ayakta selam duran genç ve subay İnönü'ye meseleyi açıklıyor: "Biz, ortanın solundayız, bizden olmayan ayrılır". Genç olanın cevabı belli: "Allahaısmarladık Paşam". Ortaç, sol olan her şeyin karşısındaydı, şaşırtıcı değil tabii... Ortanın Solu fikrine karşı çıkan onlarca yazısı vardır.


Bu kapak ise 1962 yılından Turhan Selçuk çizmiş. Sanıyorum, Selçuk'un Akbaba'da çizdiği nadir kapaklardandır. Üç ayrı İnönü var bu kez, tarih önünde mahkemelik olmuşlar. Tarih, ayağa kalkan İnönü'ye dava gerekçesini anlatıp fikrini soruyor: "Sayın İnönü, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Lozan Başmurahhası İsmet Paşa sizden davacı. Ne dersiniz?"

Popüler kişilikler, geniş kesimlerden farklı nedenlerle sempati topladıklarından güç kaybettikçe hayal kırıklığı yaratmaya başlarlar. Herkesi memnun etmeleri mümkün değildir artık. İnönü siyasetle hemhal oldukça yıpratılmış, itibarını borçlu olduğu geçmişiyle kıyaslanmış ve o yolla eleştirilmiştir. Hele, siyasetteki son on yılında, bu türden eleştirilerin çoğaldığını, bu iki kapaktaki esprinin gündelik hayatta yaşatıldığını söyleyelim.

1 yorum:

Emrah Özdemir dedi ki...

1. kapak daha hoşuma gitti yahu :D Güzel paylaşım emeğine sağlık. Kolay gelsin.

Related Posts with Thumbnails