Pazartesi, Şubat 27, 2017

Son Okuduklarım 12


Set to Sea, Drew Weing'in Fantagraphics'ten çıkan 2014 tarihli albümü. Çok sevimli bir hikayesi var, başarısız bir şairin kaçırılarak denizci olması ve sahici dizeler yazmasını anlatıyor. İlginç ve sakin bir çalışma, iyimser ve neşeli. Felidae, Akif Pirinççi'nin aynı isimli romanından yapılmış bir çizgi roman uyarlaması (1994). Doğrusu çok başarılı bulmadım, anladığım kadarıyla animasyonu temel almışlar. To My Eyes, Bastien Vivés'in çalışması, bir ilişki hikayesi, erkeğin gözüyle -onu hiç görmeden- izliyoruz. Fikir ilginç, çizerin bir kamerası var gibi düşünün, açılar ve sahneler değişmiyor bazen ama diyaloglar, çizerin ne dediğini duymama hali başarılı olmuş. The Red Tree, tipik bir Shaun Tan çalışması, ne söylesek az, iyi ki çağdaşız onunla.


Ken Parker'in Grev hikayesini (1984) okuyabilmek için otuz üç yıl beklemiş olduk. Türkçedeki ilk yayıncısı kullanmamıştı, sonraki yayıncısı da on yılı aşkın bir sürede bu sayıya gelebildiği için vuslata 2017'de erebildik. Bir on yıl sonra KP okuyabildim, hikaye güzel, başarılı, göndermeler ilginçmiş, özlemişim. A Girl on the Shore (2016), merak ettiğim bir mangaydı. Ergen hikayesi, cinsel keşifler ve diyaloglar, fondaki soğuk yavaşlık ilginçmiş. Spirits of the Dead, Corben'in Poe uyarlamalarından oluşuyor (2014). Poe'nun en başarılı çizgi roman uyarlamaları olabilir. Thomas Inge, önsöz yazmış, o da güzel olmuş. Dark Horse işi, iki yüz aşkın sayfa. Pandora'a Eyes, daha önce yazmıştım, Ankara'da geçen Manara aksiyonu, hikaye vasat, çizgiler güzel, şehir tuhaf.


Unforgivable, tipik bir intikam ve takip hikayesi, şiddeti bol, karakterler eylemle geliştirilse de bir noktadan sonra sertlik, sürekliliğini sağlıyor. Megalex (2012), Jodorowsky senaryosuna dayalı. Gimenez'le yaptıkları çalışmaları çok andıran bir havası var albümün. Beltran, buna rağmen ilginç bir çizer, Üç albümlük bir bilim kurgu aksiyonu, çok parlak bir iş diyemem. Görselliğiyle kendini var ediyor, iddialı sahneleri var. Animalario, 1982 tarihili bir ilüstrasyon albümü. Jean Solé, hiç bilmiyordum, gerçek bir işçiymiş. Click 4, adından da anlaşılacağı gibi Manara'nın ünlü erotik serisinin dördüncü kitabı. Ticari nedenlerle üretildiği çok açık, hikayenin ilk kısmının parlaklığını yeniden dönülmüş, olmamış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder