Tabii ki beni çok etkilemiş, ilham vermiş, hayatımı kolaylaştırmış, farkındalığımı artırmış kitaplar var...Dedim, düşüneyim, parça parça yazarım. Hatırlarım, bana da iyi gelir.
Yukarıdaki üç arkadaş onlardan...Üçünü de 1995'te okumuşum ama dönüp dönüp okuduğum kitaplardır... Hele Peter Burke'ün Tarih ve Toplumsal Kuram kitabını her girdiğim sınav öncesi tekrar tekrar okurdum, cevaplarım için sahici bir kılavuz olurdu. Doktora yeterlilik sınavımda ona tekrar bakmasam, biliyorum, çalışmamışım gibi hissederdim. Her doktora öğrencisine şiddetle tavsiye ederim. Bu kadar derli toplu kuram anlatan çok az kitap vardır.
J.C.Scott'un Tahakküm ve Direniş Sanatları, bana yeni ufuklar açmış, dünyayla, muhalefetle ilgili sayısız ilhamlar vermiş, benzersiz bir çalışmadır. İnsanların tahakküm ve baskı karşısında nasıl olup da hayatta kaldıklarını anlatan, ilgisini bir hakim olanlara bir tabii olanlara çevirerek edebiyattan, sözlü kültürden, yaşanmış olaylardan örnekler veren..çok çok iyi anlatılmış bir kitaptan söz ediyorum. Ki bana kalırsa, sosyal bilimler alanında son yüzyılda yazılmış en iyi on kitaptan biri olabilir.
Enteletüel, bu üç arkadaşın en ünlüsü... Edward Said'in edebi ve romanesk bir dili vardır. Sakin ve şüphe duyan bir dille anlatır. Kitap, adından anlaşılacağı gibi entelektüelleri, entelektüellik hakkında yazılanları, tartışmaları irdeleyen bir literatür eleştirisi... İnsan her yaşta "biliyorum" vehmine kapılıyor, düşünmek, kendine ve yaşadığı "cemiyete" karşı mesafeli olması gerektiğini kolay unutuyor. Ağızlardan düşmeyen aydın ve entelektüel cümlelerinde kim ne diyor ve ne demiyoru anlamak için iyi bir başlangıç noktasıdır kitap.
Teşekkürler.
YanıtlaSilDuymadığım kitaplardı. Tavsiye için teşekkürler.
YanıtlaSil