Pazar, Mayıs 22, 2016

Son Okuduklarım 3


O Koku, Mısırlı yazar Sunullah İbrahim'in kısacık, kült romanı, hapisten çıkan bir gencin günlüğü demek daha doğru, dilin özellikli sıradanlığı, gündeliğin rutini ve cinsel açlığın betimlenmesi ilginç. Llosa, sevdiğim yazarlardan, okuyamamıştım, uzun bir aşk hikayesi Hınzır Kız, kapak çok best seller olmuş, ilgisi yok halbuki, enfes bölümler var, kırk yıl süren bir tutkunun romanı, güzel. Eskizler, John Buscema ile yapılmış kısa sayılabilecek bir söyleşiye eklenmiş eskiz ve çizimlerden oluşuyor. Meslek içi dedikodulu ve Amerikalı... Fournier'i duyuyordum, bir kitabını okuyayım dedim, şöyle söyleyeyim, diğerlerini de okurum mutlaka. İki özürlü çocuğuyla yaşadıklarını anlatıyor, dokunaklı, insanın içine oturan bir sadeliği var, bağırmıyor.


Mizah kitabının çevirisi, daha doğrusu Türkçe iddiası nedeniyle anlaşılması zor bir kitap: "Mizah ne bir özengen işidir, ne de anlaksal bir erinç uygulayımıdır" diyor mesela. Nefesim olursa, üstüne bir şeyler yazacağım, şimdi ne söylesem, haksızlık olur. Albaya Mektup Yok, okumadığım bir Marquez romanıydı, akılda kalan sahneleri ve karakterleri var. Bilmeyenler olabilir, Marquez, Türkçede çok taklit edilen, etkisi büyük olan bir yazar olması bakımından heyecan vericidir. Dövüş Kulübü 2, onuncu sayıyla tamamlandı. Son sayıyı oyunbazlığı nedeniyle sevdim, bütünü için beni o kadar da cezbetmedi demem gerekiyor. Korku, Zweig'in çok sevdiği burjuva hayatından bir hikâye, aldatan kadının yakalanma korkusu kadar finaldeki twistiyle ilginç.


Optic Nerve, Tomine'nin kısa hikayeleri, hani şehir hikayeleri, metropol hikayeleri denir ya... Minimaller, bir hissiyat ve insanı takıntıya dayalı şeyler, güzeller, seviyorum üretimlerini. Deniz Kurdu, Jack London uyarlamasının ikinci ve son bölümü... London'un meydan okuyucu, şaşırtıcı, vahşi feylosofluğunu iyi yansıtmış bir albüm, onun dinamizmini, aksiyon tutkusunu maharetle anlatmış...Cadde Anafartalar, Yavuz İşçen'in bir tür broşür kitabı. Ankara'nın, Ulus'un ünlü Anarfartalar Caddesinin tarihini anlatıyor; dükkanlar, esnaflar, şayialar, olaylar vs böyle kitaplar pek bulunmuyor... Hayalet Süvari, Irving'in ünlü masalsı hikayeleri. Yakınlarda iki tane çevirisi çıktı, ben görselleri nedeniyle bunu seçtim, kitapta iki uzun hikaye var, ikisi de ilham vericiler, hem dilleri hem de dönemleri için ilerici olan ironileri şaşırtıcı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder