99, tipik bir anaakım Amerikan süper kahraman çizgi romanı. Karelendirme, diyaloglar, anlatım tercihleri, renkler, bir bütün olarak üslup bunu gösteriyor… Diğer yandan İslami etiketi bir kenara bırakılırsa konuşulacak bir çalışma değil. Haber değeri taşıyor, İngilizce dolayımıyla her yerde ismen biliniyor ama okunduğunu söylemek doğru olmaz. İyi pazarlandığı çok açık... Projenin fikir babası Kuveytli Naif Al-Mutawa iyi bir hatip, iyi İngilizce konuşuyor, popüler kültüre hâkim, esprili biri… Psikolog, akademisyen, aile babası ve “içimizden biri” kontenjanından Amerikalı Müslüman... Obama bile bir konuşmasında ondan söz etti ve projesini destekledi. 99’u Amerikan çizgi roman pazarına taşıyan şey satış başarısı değil bütünüyle PR… Biraz siyaset, biraz pedagoji, biraz Amerikan yardımı, çokça Kuveyt desteği ve “kahrolsun Taliban!” harareti diye özetleyebilirim 99’u…
[Berrin Karakaş, 99 ile ilgili haber-yazısı için görüşümü sormuştu, 26.10.2010, Radikal]
[Berrin Karakaş, 99 ile ilgili haber-yazısı için görüşümü sormuştu, 26.10.2010, Radikal]
99'un Türkiye'deki akıbeti ne oldu biliyor musunuz? Bir ara 3 ayda bir yayınlanıyordu ama yayından kalktı mı acaba?
YanıtlaSilDoğrusu Türkçe yayını hakkında bir fikrim yok...Selamlar
YanıtlaSilBerrin hanimin radikaldeki ilgili yazisini bulup okudum; soyle bir ceviri var: "‘The 99’da dua eden kahraman yok. Hiçbir karakterin dininin altı çizilmemiş."
YanıtlaSilorjinalinde 'pray' olarak gecen kelime evet belki dua etmek olarak cavrilebilir ama bu baglamda saniyorum dogru kelime ibadet etmek/namaz kilmak olmaliydi..
Ancak bu sekilde dinlerinin altinin cizilmedigi vurgusu anlamli oluyor sanirim.